+380 (93) 751 74 14+380 (95) 428 98 83+380 (97) 663 44 56

Індексація зарплати.Програми BAS

Які налаштування потрібно виконати в базі для корректного розрахунку індексації зарплати? Даний порядок підійде для програм :

- BAS Бухгалтерія ПРОФ;

- BAS Бухгалтерія КОРП;

- BAS КУП;

- BAS ЗУП.

Для коректного розрахунку індексації  в програмі BAS потрібно:

1.         Призначити працівнику планове нарахування «Індексація зарплати».

2.         Щомісячно вносити в програму актуальні індекси споживчих цін (індекс інфляції).

3.         Контролювати актуальність розміру прожиткового мінімуму в програмі.

4.         Встановити правильні базові періоди працівникам або штатним одиницям які вони займають.

5.         Перевірити правильність налаштувань для коректного розрахунку індексації пропорційно відпрацьованому часу.

Виконати пункт 1 можна  в Наказі про прийом на роботу для нового працівника або в Кадровому переміщенні для вже працюючого.

Рис.1. Призначення індексації працівнику.

Рис.1. Призначення індексації працівнику.

Індекси споживчих цін реєструються в програмі в регістрі відомостей «Індекс інфляції». Реєстрацію індексів можна проводити самостійно вручну  або ж автоматично при наявності діючої ІТС підписки, яка включає в себе «RDI Service». Індекси оновлюються ще і при встановлені оновлення на програму, але виходять вони не кожного місяця, тому  покладатися лише на них не варто.

Рис. 2. Індекс інфляції.

Рис. 2. Індекс інфляції.

Прожитковий мінімум вноситься в регістр відомостей «Прожиткові мінімуми». При розрахунку індексації це важливий параметр, бо індексуються лише доходи в рамках прожиткового мінімуму. Оновлюються розміри прожиткового мінімуму тими ж методами, що і індекс інфляції.

Базовий період – це місяць, що передує місяцю, з якого потрібно починати перемножувати індекси інфляції для отримання коефіцієнту індексації. Для прикладу, якщо індекси потрібно перемножувати з 01 січня 2024 року, то базовим місяцем буде грудень 2023 року. В програмі BAS базовий період встановлюється за кожною штатною одиницею (посада в підрозділі) документом «Зміна базових періодів індексації».

Рис. 3. Зміна базового періоду.

Рис. 3. Зміна базового періоду.

Розрахунок та нарахування суми індексації відбувається в документі «Нарахування зарплати та внесків».

Рис. 4. Розрахунок та нарахування індексації.

Рис. 4. Розрахунок та нарахування індексації.

У користувачів інколи виникають труднощі при розрахунку індексації пропорційно відпрацьованому часу. В основному таке трапляється по працівниках з неповним робочим днем і  основним нарахуванням в днях: Оплата по окладу, Оплата за денним тарифом. Тобто у таких працівників кількість відпрацьованих днів співпадає з графіком повного робочого часу, а годин  менше.  В такій ситуації працівнику слід призначити «основне» нарахування, що залежить від відпрацьованих годин, а не днів: "Оплата по окладу (по годинах)", "Оплата за годинним тарифом".

Спеціалісти компанії Evsesvit допоможуть розібратися з усіма помилками і труднощами при розрахунку індексації, звертайтеся за консультацією.