+380 (93) 751 74 14+380 (95) 428 98 83+380 (97) 663 44 56

Конфігурації з бухгалтерським обліком - відмінності функціоналу

Функціонал для ведення бухгалтерського та податкового обліку в програмах BAS здебільшого однаковий, проте має свої особливості (часом значні) в залежності від конфігурації. Тому розглянемо ці особливості та відмінності. 

На сьогодні в лінійці BAS є три програми для масового ринку, в яких присутній бухгалтерський облік: 

-          BAS Бухгалтерія

-          BAS Бухгалтерія КОРП

-          BAS КУП

BAS Бухгалтерія - це суто бухгалтерська програма, призначення для ведення бухгалтерського та податкового обліку. Як бонус, в ній є розділ Керівнику в якому є звіти чимось схожі на управлінські. Але і вони будуються на основі бухгалтерських даних (проводок).

BAS Бухгалтерія КОРП   - це та ж сама БАС Бухгалтерія   + ЗУП (Зарплата та управління персоналом).

На панелі розділів ми бачимо, що в Бухгалтерії КОРП блок «Зарплата та кадри» представлений двома окремими розділами.

BAS КУП містить в собі значно більше блоків, а саме:

-          Бухгалтерський облік

-          Управлінський облік

-          Зарплата та управління персоналом

-          Управління торгівлею

-          Розширений модуль по виробництву.

Якщо порівнювати BAS Бухгалтерію КОРП та BAS КУП, то в їх інтерфейсах можна знайти багато спільних розділів

Пройдемося по цих розділах та окреслимо їхні відмінності, а точніше додаткові можливості, що є в BAS КУП у порівнянні з бухгалтерською конфігурацією.

Почнемо з розділу Продажі.

Перш за все, в BAS КУП є «Робоче місце касира». Тут повноцінно підключається торгове обладнання, фіскальний реєстратор, сканери і т.д і т.п. В програмі фіксуються Чеки ККМ. Передбачена система знижок, застосування програм лояльності, дисконтних карт.

В плані оптових продаж в BAS КУП є документ «Замовлення покупця». Розширено функціонал Договорів контрагентів, є можливість використовувати типові та індивідуальні оферти.  Для цілей оперативного та управлінського обліку, окрім Контрагентів, можна увімкнути використання довідника Партнери.

Розділ Купівлі.

Функціонал розділу Купівель значно збагачено завдяки введенню документа «Замовлення постачальнику». Замовлення постачальникам можна створювати на основі Замовлень покупців (які формують потреби). Є можливість реєструвати ціни постачальників. Підтримується використання Оферт постачальників.

Розділ Склад

Вже із назви розділів видно, що в програмі "BAS Комплексне управління підприємством" в цей розділ включено і функціонал «Управління доставкою». Також в BAS КУП є можливість використання ордерних складів, Адресного (коміркового) зберігання,  підтримується аналіз забезпечення потреб, ввведено поняття Упаковки і пакувальних листів, а також є документи Внутрішні замовлення. Окрім того, підтримується друк етикеток і цінників.

Розділ Виробництво.

В програмі "BAS Бухгалтерія" виробництво зводиться фактично до одного документу –«Звіт виробництва за зміну». В BAS КУП вводиться поняття обліку трудовитрат, завантаженості виробничих ресурсів, розподіл матеріалів і робіт.

Грошові кошти

В "BAS Комплексне управління підприємством" нема розділу «Банк і каса», проте є розділ «Казначейство». Він містить в собі всі ті ж документи що і в «Банк і каса» плюс розділ «Планування і контроль грошових коштів». В цьому розділі є «Платіжний календар» та «Заявки на витрачання ГК». Також в BAS КУП є облік кредитів та депозитів.

Інші розділи бухгалтерського обліку

В програмі BAS КУП облік ОЗ та НМА не виділено в окрему підсистему, вони включені до підсистеми «Регламентований облік». В цьому розділі знаходяться і стандартні бухгалтерські звіти, такі я к Оборотно-сальдові відомості, Картка рахунку тощо. Сюди ж винесено і облік ПДВ. Тут знаходяться і Регламентовані звіти.

Це не єдине місце в програмі де є звіти. В кожному розділі є свої звіти. Вони формуються на підставі даних документів і регістрів, що входять до відповідної підсистеми.

Новим розділом в BAS КУП є «Фінансовий результат і контролінг». В цьому розділі винесені Регламентні документи з Закриття періоду. Тут розміщені управлінські звіти:

-          Управлінський баланс;

-          Звіт про фінансові результати;

-          Валовий прибуток;

-          Доходи та витрати;

«Бюджетування та планування» - також новий розділ. В ньому формуються Бюджети, плани продажів, виробництва, закупівель. Можна аналізувати виконання планових показників.

«CRM і маркетинг» - ще один новий розділ у порівнянні з BAS Бухгалтерія. Можливості цього розділу не замінять функціонал повноцінних спеціалізованих CRM систем, але якщо на підприємстві такі системи не використовуються, то використання цієї підсистеми в КУП стане однозначним плюсом.

При порівнянні програми "BAS Комплексне управління підприємством" з іншими конфігураціями програм BAS, які містять в собі бухгалтерський облік, слід обов’язково сказати про специфічність механізму формування бухгалтерських проводок в КУП. При роботі в BAS Бухгалтерії ми звикли,  що при проведенні документів ми одразу бачимо проводки - в КУП це не так. Проводки в ИФІ КУП можна сформувати трьома способами і жоден з них не передбачає автоматичне формування проводок в момент проведення документу.

Детальніше про особливості програми КУП та про те чи підійде він для автоматизації обліку вашої компанії читайте в нашій статті «Кому підійде КУП».

Купити програму BAS можна на нашому сайті.